What is the balance of body and mind? It is the conscious control of all muscular movements of the body

Το Pilates ως μέθοδος άσκησης που περιλαμβάνει πάνω από 500 ασκήσεις, έχει με την αποτελεσματικότητά της, βοηθήσει και έχει κερδίσει εδώ και ογδόντα χρόνια την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Joseph Pilates, μία πολυτάλαντη και ευφυής προσωπικότητα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για τον «άνθρωπο» και δεκαετίες μπροστά από την εποχή του, παράλληλα με τη μέθοδο που ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του ΄20, σχεδίασε λεπτομερώς όλον τον εξοπλισμό που απαιτείται. Επιπλέον, έδωσε τις προδιαγραφές για τη χρήση των οργάνων και για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.

Μέχρι τη δεκαετία του ’40 – ο Pilates και η τεχνική του – είχαν αρχίσει να γίνονται διάσημοι στον κόσμο του χορού. Στο τεύχος Φεβρουαρίου του 1956 το περιοδικό χορού Dance Magazine έγραψε: «Σχεδόν κάθε χορευτής της Νέας Υόρκης και σίγουρα όλοι όσοι είχαν μαθητεύσει στο Jacob’s Pillow μεταξύ 1939 και 1951, είχαν υποβληθεί στην τολμηρή και πνευματώδη καθοδήγηση του Joseph Pilates».

Στα χρόνια που ακολούθησαν η μέθοδος ‘Pilates’ απέκτησε οπαδούς απ’ όλους τους χώρους των τεχνών, του χορού και του θεάματος.

Σήμερα ο όρος Pilates είναι πλέον ευρύτατα γνωστός και το Pilates αναμφίβολα αναγνωρίζεται ως μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους εκγύμνασης όλου του σώματος.

Even if you follow no other instructions,learn to breath correctly.

Ποιός ήταν ο Joseph Pilates

Γεννήθηκε το 1880 στη Γερμανία και από μικρή ηλικία υπέφερε από άσθμα και ραχίτιδα. Αυτό τον οδήγησε στο να αφιερώσει όλη του τη ζωή στην έρευνα του ανθρώπινου σώματος με πρώτο σκοπό την ενδυνάμωσή του. Μελέτησε τους Αρχαίους πολιτισμούς των Ινδιών, των Ίνκας και ειδικότερα της Αρχαίας Ελλάδας ώστε να κατανοήσει τις αρχές που περιελάμβαναν οι τεχνικές εκγύμνασής τους.

Χρησιμοποιώντας τη φιλοσοφία των απλών, κλασσικών και λιτών γραμμών, την οικονομία κινήσεων και την αισθητική, συντόνισε ιδανικά τις λειτουργίες του σώματος και του νου.

Ο Pilates άρχισε τα πρώτα του πειράματα εφαρμόζοντας τους νόμους της αντίστασης σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιώντας τα ελατήρια των κρεβατιών και βοηθώντας έτσι τους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα ενώ πολλοί απ’ αυτούς βρίσκονταν σχεδόν ακινητοποιημένοι.

Μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στην Αμερική και μαζί με τη σύζυγο του Clara άνοιξαν το πρώτο Pilates Studio στην Νέα Υόρκη. Αρχικά ονόμασε τη μέθοδό του “Contrology” και το ερμήνευσε ως τον πλήρη συντονισμό του σώματος, του νου και του πνεύματος. Γνωστοί χορευτές-χορογράφοι όπως ο George Balanchine και η Martha Graham έγιναν πιστοί οπαδοί της μεθόδου και έστελναν τους μαθητές τους στον ‘Uncle Joe’ όπως των αποκαλούσαν, για εκπαίδευση. Ο Pilates συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του να εξασκεί ο ίδιος τη μέθοδο του και να την διδάσκει, αποτελώντας ένα ζωντανό παράδειγμα για τους μαθητές του.

Μετά το θάνατό του το 1967 από ατύχημα σε ηλικία 87 ετών, άφησε στη θέση του τη γυναίκα του Clara και την Romana Kryzanowska, η οποία του είχε δώσει τον λόγο της να συνεχίσει το έργο του.

Η Romana έγινε διευθύντρια του ‘Pilates Studio’ στη Νέα Υόρκη το 1970 και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα, σε ηλικία 87 ετών, να μεταδίδει τις γνώσεις της στις επόμενες γενιές, διατηρώντας τις αρχές της μεθόδου ακριβώς όπως της δόθηκαν απ΄ τον ίδιο.

“It is the mind that builds the body”
J.H. Pilates

Επικοινωνία

Αφήστε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search