Λίγες καλο-σχεδιασμένες και σωστά εφαρμοσμένες ασκήσεις.

«Λίγες καλό – σχεδιασμένες και σωστά εφαρμοσμένες ασκήσεις, τοποθετημένες με μια ισσοροπημένη σειρά, αξίζουν όσο ώρες κακοεφαρμοσμένων ασκήσεων ή βεβιασμένων διαστρεβλώσεων του σώματος.» (βιβλίο: JosephH. Pilates ‘ReturntoLife’ 1945)
Όταν ακούμε για γυμναστική οι περισσότεροι άνθρωποι φανταζόμαστε ατέλειωτες ώρες εξαντλητικών καταπονετικών ασκήσεων και βαρετά πολλών επαναλήψεων που στην τελική εξαναγκάζουν, καταπιέζουν και κακομεταχειρίζονται το σώμα μας. Φανταζόμαστε τον πόνο κατά την διάρκεια αλλά και κατά τις μετέπειτα ημέρες και πολύ εύκολα αποχωρούμε απ την πιθανή σκέψη και πράξη της οποιασδήποτε άσκησης. Όλη αυτή η αλυσιδωτή σκέψη βασίζεται τόσο στη λάθος γυμναστική μας παιδεία όσο και στις κακές μας εμπειρίες. Εδώ όμως θα ήθελα να τονίσω την λάθος γυμναστική μας παιδεία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είτε έχουμε πάρει λάθος γυμναστική εκπαίδευση ή δεν έχουμε πάρει καθόλου και αυτό δυστυχώς μας ακολουθεί σε κάθε μας καθημερινή πράξη ξεκινόντας από το απλό περπάτημα.
Ένα σώμα για να μπορέσει να γυμναστεί σωστά χρειάζεται οι μυικές ομάδες και αρθρώσεις του να βρίσκονται σε ισορροπία ώστε κατά την διάρκεια της άσκησης να μπορούμε να βελτιώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση και όχι να την επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο. Και η γνώση της σωστής σωματικής χρήσης ξεκινάει με το να γνωρίζουμε. Δηλαδή με το νου! Από τον νου περνάει στο σώμα και στη συνέχεια γίνεται μέρος της υποσυνείδητης καθημερινής μας αντίδρασης και σχέσης σώματος και νου. Η άσκηση χρειάζεται και μπορεί να είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και όχι απαραίτητα κάτι επιπλέον.

PIL4
Η μέθοδος Pilates ενεργοποιεί την χρήση των ελάσσων μυικών ομάδων που με τη σειρά τους υποβοηθούν τις μεγαλύτερες μυικές ομάδες ώστε να μπορούν να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο αλλά και πιο φυσικά. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε ο ασκούμενος, έχοντας την σωστή συγκέντρωση και νοητική κατεύθυνση, να μπορεί να γυμνάσει και να εκτείνει όλες τις μυικές του ομάδες με λίγες μόνο επαναλήψεις. Εκπαιδεύει δηλαδή το νου ώστε να μπορεί να κατευθύνει σωστά το σώμα και στη συνέχεια αυτό να γίνεται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του.
Μιας καθημερινότητας η οποία ολοένα μας απομακρύνει από την φυσική υγεία του ενός και μοναδικού μας οχήματος που λέγεται ‘σώμα’.
Αυτό που λέω πάντα στους μαθητές μου είναι ότι το μάθημά σας δεν είναι μόνο αυτό που κάνετε εδώ μαζί μου.
«Είναι κυρίως αυτό που κάνετε αφού βγείτε από την πόρτα…»

Μαρία Βορριά

Recent Posts
Επικοινωνία

Αφήστε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search