Καθαρίζοντας το «σπίτι-σώμα μας»

Στη διάρκεια της ζωής μας αφιερώνουμε αμέτρητες εκατοντάδες ώρες στην συντήρηση, την καθαριότητα, και την επιδιόρθωση των κατοικιών μας, σκοπεύοντας ως προς την καλύτερη ποιότητα της ζωής μας, την υγιεινή, την προστασία από την φύση και την αρμονία της ζωής μας γενικότερα.
Το σημαντικότερο όμως όλων των κατοικιών μέσα στο οποίο θα ζήσουμε δεν είναι άλλο από το ίδιο μας το σώμα…
Τα σχέδια του κατασκευαστή δοσμένα και μελετημένα με τελειότητα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια… Μας παραχωρείτε όμως χωρίς εγχειρίδιο.
Τα πρώτα 25 χρόνια μοιάζουν να είναι αέναα και συνοδεύονται από την αίσθηση ότι θα μείνουμε για πάντα νέοι και ικανοί να κατακτήσουμε τον κόσμο όλο…και το εγχειρίδιο έως τότε δεν μας έχει φανεί και ιδιαίτερα απαραίτητο.Όμως η χάρης αυτών των 25 χρόνων κάποια στιγμή παρέρχεται και όλοι γνωρίζουμε πως ότι αφήνεις σε αφήνει… Κάποια στιγμή ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε το εγχειρίδιο…να προλάβουμε να κερδίσουμε τον χαμένο μας χρόνο. Το σώμα φωνάζει βοήθεια, μας το δείχνει με χίλιους δυο τρόπους και πόνους… Ήρθε η ώρα να το ακούσουμε. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να καθαρίσουμε την προσωπική μας κατοικία, το «σπίτι-σώμα μας». Είναι πολύ σημαντικό όμως να γνωρίζουμε και γιατί το κάνουμε.Το 1945 ο JosephH. Pilates (ο γνωστός δημιουργός της μεθόδου Pilates) γράφει για τα ωφέλει της μεθόδου του.

PIL2
Καθαρίζοντας το σπίτι-σώμα μας με την βοήθεια της κυκλοφορίας του αίματος.
«Η μέθοδός μου ισοδυναμεί με ένα εσωτερικό ντους. Όπως τα ποτάμια πλημμυρίζουν με τον ερχομό των βροχοπτώσεων και καθαρίζουν την γη ξεπλένοντάς την μέχρι τις θάλασσες έτσι και το αίμα σας θα κυλάει ανανεωμένο και με σφρίγος εκτελώντας τις ασκήσεις μου πιστά. Με τους σταθερούς και δυνατούς παλμούς της καρδιάς το αίμα παρασύρει και αποβάλλει όλο και περισσότερο την συσσώρευση τοξινών που δημιουργούνται από την κούραση. Οι ασκήσεις μου οδηγούν το αίμα σε κάθε μυϊκό ιστό και ειδικά στα σημαντικά τριχοειδή αγγεία που σπανίως ενεργοποιούνται με την ενηλικίωση. Η σωματική τοποθέτηση κατά την διάρκεια των ασκήσεων είτε καθιστή είτε ξαπλωμένη, ανακουφίζει την καρδιά από την ένταση της άσκησης και επανατοποθετεί τα ζωτικά όργανα στην φυσιολογική τους θέση και λειτουργία. Ακολουθεί η αναπνοή η οποία συγχρόνως μειώνει την ένταση και το στρες, καθαρίζει το αίμα και δυναμώνει τους πνεύμονες. Η σωστή αναπνοή προϋποθέτει την πλήρη εκπνοή και εισπνοή, πάντα προσπαθώντας προς το πλήρες στύψιμο κάθε μορίου ακάθαρτου αέρα από τους πνεύμονες, με τον ίδιο τρόπο που θα στύβαμε μία βρεγμένη πετσέτα. Με την επαναφορά της όρθιας θέσης οι πνεύμονες αυτόματα θα γεμίσουν με φρέσκο αέρα παρέχοντας άμεσα ζωτική ενέργεια και οξυγόνο σε όλο το σώμα.»
«Οι ασκήσεις μου χτίζουν ένα γερό σώμα και έναν ορθό νου δίνοντας έτσι την δυνατότητα να εκτελούνται τα καθημερινά καθήκοντα με άνεση και ακρίβεια καθώς παρέχουν συνεχώς το σώμα με εκπληκτικά ποσά αποθηκευμένης ενέργειας για άσκηση, ψυχαγωγία και ζωή!»

Κείμενο και μέρος ελεύθερης μετάφρασης κειμένου από το βιβλίο “ReturntoLifeThroughContrology” του JosephH. Pilates

Μαρία Βορριά
Ιδιοκτήτρια του Athens Pilates Studio

Recent Posts
Επικοινωνία

Αφήστε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Pilates Workshop With Sean P. Gallagher at Athens Pilates Studio